• Maandag

  Telefonisch bereikbaar

 • Dinsdag

  09:00 - 18:00

 • Woensdag

  09:00 - 18:00

 • Donderdag

  09:00 - 18:00

 • Vrijdag

  09:00 - 18:00

 • Zaterdag

  08:00 - 16:00

 • Zondag

  Gesloten

Melanenweg 6
4661 RZ Halsteren

info@haarhoeve.nl
Tel 0164 255000

Alopecia

Alles over haaruitval door alopecia

Een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval is alopecia, een aandoening die verschillende oorzaken kan hebben en vaak een flinke impact heeft op het welzijn en het zelfvertrouwen. In dit artikel lichten we verschillende vormen van alopecia uit en gaan we dieper in op verschillende oplossingen voor dit vervelende probleem.

Alopecia areata

Letterlijk betekent alopecia ‘haaruitval’ in het Grieks. Er zijn verschillende soorten alopecia die haarverlies veroorzaken. Alopecia androgenetica (klassieke mannelijke kaalheid) is de meest voorkomende vorm van haaruitval bij volwassenen. Geschat wordt dat 70% van de Nederlandse mannen op een bepaald moment in hun leven last krijgt van deze vorm van haaruitval. Dit kan al ontstaan in de puberteit. Bij vrouwen komt deze vorm van kaalheid ook veel voor. Ongeveer 40% van de Nederlandse vrouwen heeft last van een van de verschillende vormen van deze variant. Meestal begint het bij vrouwen rond de menopauze. Erfelijkheid speelt bij zowel mannen als vrouwen een grote rol.

Andere soorten

Maar er zijn nog veel meer soorten alopecia, zoals bijvoorbeeld alopecia areata. Deze variant wordt gekenmerkt door ronde kale plekken op het hoofd die zich kunnen uitbreiden over de rest van het lichaam. Ook overig lichaamshaar kan worden aangetast. Bij alopecia totalis (alopecia universalis) valt al het haar op de hoofdhuid uit, inclusief de wenkbrauwen en wimpers. Men kan zelfs met deze vorm geboren worden en nooit enige vorm van lichaamshaar ontwikkelen. Wanneer ontstekingen leiden tot littekenvorming rond de haarzakjes, spreekt men van cicatricialis alopecia. Ook kan haaruitval optreden als gevolg van herhaalde trekkracht of spanning op het haar, bijvoorbeeld als gevolg van langdurig strakke kapsels. Dit heet traction alopecia.

Daarnaast kunnen medicatie en stress ook haaruitval veroorzaken. Deze vormen van haaruitval zijn vaak tijdelijk van aard en zodra de oorzaak is verdwenen groeit het haar meestal vanzelf weer terug. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een chemobehandeling, extreem tekort aan vitamine A en hoge stress tijdens werk of examens.

Behandelopties

Het is belangrijk op te merken dat alopecia een complexe aandoening is en dat de specifieke oorzaken en symptomen kunnen variƫren. Wanneer je te maken hebt met alopecia, is het belangrijk om een medisch specialist in te schakelen die je adviseert over de aandoening en mogelijke oplossingen. Er zijn verschillende behandelopties om het haarverlies te vertragen of mogelijk stop te zetten. Wij kunnen je adviseren over het merk Mediceuticals, waar onze klanten goede ervaringen mee hebben. Ook kan alopecia in sommige gevallen uit zichzelf weer verdwijnen. Naast medicatie, vanuit de medisch specialist en middels onze producten, kan het camoufleren van de kale plekken een oplossing bieden.

Haarstuk of haarwerk

Haarverlies kan een grote impact hebben op je zelfvertrouwen. Het kan leiden tot gevoelens van frustratie, schaamte, verdriet en sociaal isolement. Een haarstuk of haarwerk kan in dat geval de oplossing bieden. Een haarstuk is al geschikt voor relatief kleine kale plekken op de hoofdhuid. Wanneer je al een groot deel van je haar bent verloren, kun je kiezen voor een volledig haarwerk. Beide worden op maat gemaakt, in de lengte, dikte en kleur die bij jou past. Alles is mogelijk. Ook beschikken we over een aanzienlijk assortiment confectie haarwerken van echt haar. De oplossing is dan meteen zichtbaar.

Wij helpen graag

Alopecia is meer dan haarverlies. Het is een emotioneel belastende aandoening. Daarom bieden wij niet alleen haarwerken en haarstukken, maar proberen wij ook te ondersteunen waar mogelijk. Zo zijn wij aangesloten bij de Alopecia Vereniging. Deze patiƫntenorganisatie behartigt de belangen van alle mensen met elke vorm van haarverlies. Ook geven wij graag advies op het gebied van vergoedingen voor haarwerken. Wel is het belangrijk om ten alle tijden je verzekeraar te raadplegen over jouw polisvoorwaarden. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op!